Η έκθεση παρουσιάζει ιστορίες από απλούς πολίτες που σε συνεργασία με επαγγελματίες ερευνητές συγκεντρώνουν και αναλύουν επιστημονικά στοιχεία. Οι καινοτομίες που δημιουργούν τους βοηθούν να κατανοήσουν το άμεσο περιβάλλον τους και να αντιμετωπίσουν προκλήσεις για την δημόσια υγεία όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά ή η έξαρση επιδημιών.
Η έκθεση επικεντρώνεται σε τρεις τομείς της επιστήμης DIY (Κάντο μόνος σου):
«Επιστημη του Πολιτη: η δυναμη του πληθους»
«Χακαροντας τον τομεα της Υγειας: Ασθενεις παιρνουν την υγεια τους στα χερια τους»
«Βιολογια DIY – εξω απο το εργαστηριο και μεσα στο σπιτι»
Διαθέτει επίσης τρία καινοτόμα έργα που έχουν δημιουργηθεί από καλλιτέχνες οι οποίοι τοποθετούν τους εαυτούς τους στα σύνορα ανάμεσα στην τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία. Κατά τη διάρκεια μιας παραμονής τους στην Ars Electronica FutureLab στο Linz της Αυστρίας, τρεις καλλιτέχνες συνεργάστηκαν με επιστήμονες και ανέπτυξαν έργα τέχνης προτείνοντας μελλοντικές προοπτικές της επιστήμης και της τεχνολογίας για τα άτομα και την κοινωνία.
Η Shazia είναι μια ακτιβίστρια που στόχο έχει περισσότερο καθαρό αέρα στο Λονδίνο. Η Shazia χρησιμοποιεί συσκευές παρακολούθησης του αέρα για τη μέτρηση της ρύπανσης στα σπίτια και τις γειτονιές του Λονδίνου, έτσι ώστε οι οικογένειες και παιδιά να μπορούν να διαλέγουν λιγότερο μολυσμένα μονοπάτια στην περιοχή τους όταν κυκλοφορούν στην πόλη.
Website
Photo credit: Angela Moore
Doreen Walther: Η χαρτογραφος εστιων αναπτυξης κουνουπιων (Γερμανια)
/sparks/sites/default/files/DoreenWalther-resized.jpgΤο έργο Mosquito Atlas δημιουργεί ένα πανεθνικό δίκτυο ερασιτεχνών συλλεκτών κουνουπιών. Πολίτες από όλη την Γερμανία ταχυδρομούν χιλιάδες κουνούπια στην Doreen κάθε χρόνο από όλη τη Γερμανία, βοηθώντας την να παρέχει μια ζωτικής σημασίας υπηρεσία παρακολούθησης που βοηθά την κυβέρνηση να προβλέψει πιθανές εστίες νόσων και να σχεδιάσει ανάλογες πολιτικές αντιμετώπισης.
Website
Photo credit: Angela Moore
Tim Omer: Ο χακερ του διαβητη (Ηνωμενο Βασιλειο)
Ο Tim έχει διαβήτη τύπου 1 και έχει αποφασίσει να χαράξει και να δημιουργήσει τις δικές του ιατρικές συσκευές και εφαρμογές , προκειμένου να μοιραστεί τρόπους για να μειωθεί το κόστος της φροντίδας του διαβήτη και να βελτιωθεί ότι είναι διαθέσιμο από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης.
Website
Photo credit: Angela Moore
Pedro Oliveira και Elena Canhão: Κομβος καινοτομιας (Πορτογαλια)
Ο Pedro και η Ελένη έχουν δημιουργήσει έναν οργανισμό που στόχο έχει να μοιράζεται DIY ιατρικές λύσεις με ένα παγκόσμιο κοινό και να υποστηρίζει τους ασθενείς και αυτούς που τους φροντίζουν να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τους με βάση τις ιδέες τους.
Website
Photo credit: Angela Moore
Sara Riggare: Η ασθενης εμπειρογνωμονων (Σουηδια)
Η Sara χρησιμοποιεί μια σειρά από φορητές τεχνολογίες για την καταγραφή της κατάστασης της (ασθενής της νόσου του Πάρκινσον). Οι τεχνολογίες αυτές παρακολουθούν τα συμπτώματα της νόσου και δίνουν τη δυνατότητα να προσαρμόσει τη θεραπεία της. Στη συνέχεια, μοιράζεται τις εμπειρίες της με άλλους ασθενείς σε απευθείας σύνδεση και τους ενθαρρύνει να αναλάβουν τον έλεγχο της δικής τους υγείας.
Website
Photo credit: Angela Moore
Philipp Boeing και Bethan Wolfenden: Το εργαστηριο σε ενα κουτι (Ηνωμενο Βασιλειο)
Ο Philipp και η Bethan του Bento Lab έχουν δημιουργήσει ενα φορητό υπολογιστή μεγέθους ενός κουτιού μέσα στο οποίο έχουν χωρέσει επιστημονικά όργανα ενός ολόκληρου εργαστηρίου καθιστώντας τη βιολογία προσβάσιμη σε οποιονδήποτε χωρίς να απαιτείται ένα επαγγελματικό εργαστήριο.
Website
Photo credit: Angela Moore
Pieter van Boheemen: Ο DIY κυνηγος αντιβιοτικων (Ολλανδια)
Στο εργαστήριό του, ο Pieter προσπαθεί να ανακαλύψει νέα αντιβιοτικά από το έδαφος, από φυτά και εκχυλίσματα λουλουδιών μαζί με ανθρώπους από όλο τον κόσμο που αναζητούν μια λύση για την αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά.
Website
Photo credit: Angela Moore
Anouk Wipprecht: Agent Unicorn (Ολλανδια)
3D-τυπωμένος μονόκερος και κωνοειδή ακουστικά έχουν σχεδιαστεί για παιδιά με (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας) ADHD . Η συσκευή προκαλεί την προσοχή τους και βοηθά στη βελτίωση της φροντίδας του ADHD.
Website
Photo credit: Michael Mayr
Lucy McRae: Το Ινστιτουτο της Απομονωσης (Ηνωμενο Βασιλειο)
Η Lucy δημιούργησε ένα φανταστικό ντοκιμαντέρ που διερευνά την ιδέα της βελτιστοποίησης του σώματος μέσω αντιδράσεων που προκαλούνται απο αισθητηριακή στέρηση και ακραία απομόνωση.
Website
Photo credit: Michael Mayr
Jakob και Lea Illera: BeBots (Aυστρια)
Τα νάνορομποτ που δημιούργησαν είναι σε θέση να εμποδίσουν την όρεξη για ανθυγιεινά τρόφιμα, ενώ διερευνά τη σχέσης μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ.
Website
Concept 3D: Christian Kittner
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ
Nutrinsider απο την Saintiago
Το Nutrinsider έχει βραβευτεί ως app της χρονιάς στην Ελλάδα. Είναι ένα πρωτοποριακό All–In–One Supermarket App που βοηθά τους καταναλωτές να κάνουν τα ψώνια τους να μάθουν συνταγές μαγειρικής, να διαβάζουν τα «ψιλά» γράμματα των συσκευασιών, να τρώνε πιο υγιεινά , με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής και .. να μην πετούν ποτέ φαγητό από το ψυγείο τους.
ΤΟ CITYCROP ΑΠΟ ΤΗΝ CITYCROP
Η CityCrop είναι μία εταιρία που έχει σκοπό να εκσυγχρονίσει τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας, αποβλέποντας σε έναν υγιέστερο και πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Η πρώτη αυτοματοποιημένη συσκευή καλλιέργειας εσωτερικού χώρου, είναι λοιπόν ελληνικής «καταγωγής» και λέγεται citycrop. Η «έξυπνη» συσκευή που συνδέεται με εφαρμογή για smartphones, προσφέρει στους χρήστες της τη δυνατότητα καλλιέργειας φρέσκων λαχανικών και φρούτων στο σπίτι. Η σαλάτα στο σπίτι σας κάθε μέρα είναι έτσι εξασφαλισμένη.